ثبت «گاهشماری نجومی در ایران» در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس
با تصویب شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس در نشست روز سه‌شنبه 11 بهمن‌ماه 1401، «گاهشماری نجومی در ایران» در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شد. پرونده «گاهشماری نجومی در ایران» توسط مؤسسه مانا نقش تهیه و پیشنهاد شده بود و شهاب نیکمان مدیرعامل این مؤسسه به نمایندگی از تهیه‌کنندگان، در نشست شورا برای ارائه و دفاع از پرونده حاضر شد.

روز سه‌شنبه 11 بهمن‌ماه 1401 در پی اجرای ماده ۱۲ کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس و ماده ۳ قانون اساسنامه وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، در جلسه شورای ملی ثبت میراث فرهنگی ناملموس، پرونده «گاهشماری نجومی در ایران» که توسط مؤسسه فرهنگی هنری مانا نقش تهیه و پیشنهاد شده بود، به شماره 2820 در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ایران ثبت شد. شهاب نیکمان مدیرعامل مانا نقش برای ارائه و دفاع از این پرونده که با همکاری احسان خازنی، پروین دالوند و شهاب نیکمان تهیه شده بود، به نمایندگی از تهیه‌کنندگان، در نشست شورا حاضر شد.

گاهشمار نجومی به منظور استفاده منجمان و عموم مردم طراحی و معمولاً برای یک سال نوشته می‌شود که معمولاً شامل تطبیق چهار تقویم رایج (شمسی، قمری، یزدگردی، میلادی)، اوقات شرعی، جایگاه روزانه خورشید و سیارات منظومه شمسی، روابط و زوایای میان ماه و سیارات و غیره بوده و نمونه‌های کهن این گاهشمار از قرن‌های اولیه هجری موجود است.

این عنصر میراث فرهنگی که در گستره ملی به ثبت رسید، در چهار زمینه از زمینه‌های پنجگانه میراث فرهنگی ناملموس از جمله «سنت‌های شفاهی»، «آداب و رسوم اجتماعی، آیین‌ها و جشن‌های مناسبتی»، «دانش و امور مربوط به طبیعت و کیهان» و «صنایع دستی سنتی» نمود دارد.



نظرات کاربران
ارسال نظر